Lubomír Veselý | |
Generální ředitel společnosti GRiT | |
Tyto výzvy mohou tlačit firmy k unáhleným řešením v podobě zvyšování cen nebo razantních škrtů. Ty jim sice krátkodobě pomohou, ale do budoucna mohou firmu poškodit. Proto nám udělalo radost, že podle dat stále více firem využívá promyšlenější přístup. Hledají cesty, jak zjednodušit nebo automatizovat procesy, aby snížily provozní náklady. V tomto případě by si ve firmě měli pečlivě projít jeden proces za druhým a zamyslet se, zda nejdou dělat jinak a jednodušeji. Například je tu stále spousta účtáren, kde zaměstnanci tisknou přijaté doklady z e-mailů a následně je ručně přepisují do informačního systému. Taková práce stojí firmy desítky až stovky hodin měsíčně a vznikají při ní chyby. Přitom dnes existují softwarové nástroje, které tento proces odbaví kompletně automaticky. | |
David Reichel | |
Ředitel divize eBusiness společnosti GRiT | |
Na EDI přešli v Muzikeru v roce 2021 a od té doby do něj zapojují také své české a slovenské dodavatele. Aby totiž automatická výměna dokladů mohla fungovat, musí řešení zavést obě strany. Pro firmy je klíčové, aby se přes EDI propojily nejprve s dodavateli, se kterými si vymění největší množství dokladů. Čím víc dokladů přes EDI zpracují, tím víc času a peněz ušetří. Automatizace toku dokladů je přitom jednou z nejčastějších cest, jak firmy začínají s digitalizací. V roce 2022 jsme provedli průzkum mezi stovkami českých firem a 60 % nám potvrdilo, že stejně jako Muziker začínali digitalizací nákupního procesu. Tedy elektronickou evidencí a automatickým zpracováním dokladů, jako jsou objednávky, dodací listy nebo faktury. | |
David Reichel | |
Ředitel divize eBusiness společnosti GRiT | |
Zvýšený zájem o EDI je v gastro segmentu logický. Velké procento dodavatelů, kteří hotelům a restauracím dodávají zboží, už EDI využívá pro komunikaci s obchodními řetězci a online supermarkety. Díky tomu mají podniky v gastru snazší podmínky pro zavedení EDI než jiné trhy. Gastro provozy ve svých systémech obvykle využívají zjednodušenou evidenci surovin pro manuální objednávání zboží. Dobrá zpráva je, že i v těchto případech dokážeme efektivně automatizovat proces příjmu zboží i následnou likvidaci faktur. Hotely a restaurace si však více než kdy dříve uvědomují benefity zavádění objednávek a začínají měnit proces nákupu, což vede k aktualizaci využívaných ERP systémů a rozšíření EDI komunikace. | |
Lubomír Veselý | |
Generální ředitel společnosti GRiT | |
Nástroje na sledování majetku jsou funkcemi vlastně podobné skladovým systémům, jen s tím rozdílem, že je využijí i firmy, které žádné sklady se zbožím či materiálem nemají a možná tak nad podobnými řešeními dosud vůbec nepřemýšlely. | |
Lubomír Veselý | |
Generální ředitel společnosti GRiT | |
V roce 2023 je již standardem mít podnikový systém, ve kterém firma řídí většinu agendy napříč odděleními - obchod, účetnictví nebo docházku. Tento základní balíček lze propojit s dalšími nástroji, které pomáhají s automatizací konkrétních úkonů. Účetní například ocení zavedení EDI komunikace, díky které odesílají a přijímají doklady pouze elektronicky ve standardizovaném formátu, takže je nemusí ručně přepisovat. Ze spojení našich produktů, lidí a know-how bude těžit především zákazník. Naše partnerství s sebou přináší kvalitnější a stabilnější službu, která se promítne do úspornějšího každodenního provozu firem a jejich vyšší konkurenceschopnosti na trhu. | |